Przekąski Przepis na:
Chleb domowej roboty

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2219
Dodano: 27.06.2009
Odsłon: 37345
Składniki
- mąka, 0,5 kg
- oliwa, 2 łyżki
- drożdże + woda, 0,5 kostki
- cukier, 1 łyżka
- sól, 1 łyżka
- dowolne ziarenka lub otręby jeśli ktoś lubi, zależnie od upodobań
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Do miski wsypujemy przesianą mąkę (ja używam Tupperware, więc ciasto od razu w niej wyrasta), dodajemy oliwę i sól. W szklance rozrabiamy drożdże w ciepłej (nie gorącej!) wodzie z cukrem. Jak zaczną "bąblować" wlewamy do miski. Całość mieszamy dłonią z rozcapierzonymi palcami, aż składniki z grubsza sie połączą. Wtedy dodajemy ziarenka i wyrabiamy ciasto przez energiczne rozciąganie (będzie więcej powietrza niż przy tradycyjnym ugniataniu).
-
Gotową kulę ciasta zostawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto układamy na blaszce lub w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch nacinamy i smarujemy wodą, posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok godziny (po 15-20 minutach pieczenia obniżamy temperature do 200). Smacznego!
Komentarze do przepisu (30)

Piwowarska 28 grudnia 2015Zgłoś do usunięcia
Jestem wielką fanką pieczywa na zakwasie. Mogła bym piec i piec. Lubię też eksperymentować z nowymi smakami. Ostatnio wypróbowałam nawet gotowe mieszanki do wypieku chleba. Przyznam, że pozytywnie mnie zaskoczyły. Znalazłam je na domowychlebek.pl. Chlebek wyszedł przepyszny. Polecam dla zabieganych pań.1 Kto głosował? | Odpowiedz

zabcia1948 07 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
heh ja jestem w trakcie robienia tego chlebka :) zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Gazylek 31 października 2010Zgłoś do usunięcia
kiedyś jadłam taki chlebuś i takiego przepisu na domowy chlebek szukałam .dziękuje:)) przede-wszystkim nie ma konserwantów :DD1 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 09 października 2010Zgłoś do usunięcia
Najnowsza wariacja to chleb pełnoziarnisty. 2/3 mąki białej zastępuję pełnoziarnistą pszenną, też jest pyszny. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ania211 17 września 2010Zgłoś do usunięcia
Super przepis. Chlebek wyszedł przepyszny:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 19 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Może piekłaś z termoobiegiem, albo Twój piekarnik mocniej przypieka z wierzchu. Skórka jest chrupka, ale da się kroić, najlepiej na krajalnicy, bo ręcznie się trochę kruszy na świeżo. Spróbuj zwilżyć mocniej surowy bohenek, a piekący się, co jakiś czas nakłuwać, by sprawdzić, czy doszedł. Powodzenia!1 Kto głosował? | Odpowiedz

madziak 19 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Upiekłam Twój chlebek ostatnio i zupełnie mi nie wyszedł :( Wszystko robiłam wg przepisu, podczas pieczenia cudownie pachniał a po wyjęciu z piekarnika chlebek wyglądał jak ze zdjęcia, ale niestety skórka górna i dolna była tak twarda i spieczona, ze nie mogłam noża wbić. Po przekrojeniu a raczej pęknięciu chleba na pół w środku miąsz był jakby nie dopieczony, takie dziwne "kluchy" się porobiły. Nie wiem co zrobiłam źle? :((0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 17 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Ja formuje bochenek ręcznie i układam go na pergaminie na blasze z piekarnika, wtedy wielkość nie ma znaczenia. Thermomix jest również przydatny i co ważne, można go połączyć z miską, czyli wyrobic ciasto w thermomixie, a pozwolić mu wyrosnąć w misce (tak robi moja mama). Ale ręczne wyrabianie trwa tylko chwilkę i jest mniej zmywania. ;) Miskę kupisz w sprzedaży bezpośredniej, lub na allegro, zwykle wychodzi taniej. Poszukaj Tupperware - miska do ciasta, są chyba 3 rodzaje, ja używam najwiekszej o nazwie Maksymilian. Polecam i pozdrawiam!1 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 16 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
A mogłabyś podać jakiś link ze zdjęciem, albo gdzie można kupić taką miskę, bo przyznam, że trochę mnie zaciekawiłaś. Mam Thermomix i w nim robię większość ciast drożdżowych, ale czasami lubię wrócić do tradycji :) I jeszcze jedno pytanie: jaki rozmiar formy zastosować?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 12 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wychodzę z założenia, że to co najprostsze, jest zwykle najlepsze. W zwykłym pszennym chlebie, nie ma co "ulepszać" go na siłę. Co innego żytni, czy tradycyjny na zakwasie. Proszę spróbować, nie będzie Pani zawiedziona. :)1 Kto głosował? | Odpowiedz