Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb domowy

Chleb domowy

Autor: monika1978

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 692

Dodano: 27.02.2016

Odsłon: 16205

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny domowy chleb. Smacznego.

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 3 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kg mąki pszennej typ 550 do ciasta drożdżowego
  • 2 szklaki otrębów
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jest to porcja na dwa chleby.
    Ja piekę w keksówce i tortownicy.

    Ważne by drożdże były wcześniej wyjęte z lodówki, nawet kilka godzin.

    Do ciepłej, ale nie gorącej wody kruszymy drożdże, dolewamy mleko letnie i dosypujemy łyżeczkę cukru, mieszamy.

    Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, otręby, dynię i słonecznik, opcjonalnie możemy też dodać 2 łyżki siemienia lnianego.
    Wlewamy wymieszany zaczyn i mieszamy wszystkie składniki.

  2. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 20-30 minut, by wyrosło.

  3. Wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek.
    U mnie keksówka 30/10 cm. i tortownica 26 cm.

  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni ( góra / dół ) na około godzinę.

  5. Wyjmujemy z foremek i czekamy do wystudzenia, po 10-15 minutach można już jeść pyszny, ciepły chleb z chrupiącą skórką.

    Chleb zachowuje świeżość kilka dni, można dowolnie zmieniać dodatki np. posypać makiem lub dodać ulubione pestki czy ziarna.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń