Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb domowy

Przepis dnia 2011-12-27
Chleb domowy

Autor: kaskasz83

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 348

Dodano: 19.12.2011

Odsłon: 33200

pyszny chlebek domowej roboty

Składniki

  • woda, 475 ml
  • olej, ok 1 łyżki
  • sól, 2,5 łyżeczki
  • mąka pszenna typ 550 może też być 450, 385 g
  • druga mąka np żytnia typ 720, 385 g
  • drożdże suche, 2,5 łyżeczki (1 małe opakowanie)
  • lub drożdże świeże, 3 dkg
  • dodatki ewentualnie, słonecznik, len itp
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do maszyny do chleba dodawać składniki w powyższej kolejności - czas całkowitego mieszania 30 min.

  2. Dla osób nie posiadających maszyny - składniki dodać do miski wg. powyższej kolejności (drożdże jak świeże to je rozkruszyć) wymieszać wszystkie składniki, lekko zagnieść - odstawić na jakieś 5 minut pod przykryciem po tym czasie zagniatać jeszcze ok 20 minut

  3. UWAGA!!! - ciasto powinno być dosyć miękkie i łatwo odklejać się od ręki, jak jest za twarde wystarczy dodać troszkę wody

  4. Długą keksówkę albo dwie mniejsze wysmarować olejem i wysypać mąką, włożyć do niej przygotowane ciasto. Zostawić na ok 55 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką

  5. Jak wyrośnie ostrym nożem ponacinać wierzch chleba np. w romby - chleb ładniej wygląda i nie pęka. Wstawić do piekarnika na ok 70 min. w 180 stopniach Celcjusza

  6. Przy pieczeniu trzeba uważać w zależności od piekarnika, mój stary piekarnik często przypalał a teraz ten nowy piecze ale na blado

  7. Po upieczeniu wyjąć chleb na drewnianą deskę i odstawić co najmniej na godzinę, żeby ostygł. Aby sprawdzić czy chleb się udał należy popukać go do spodu - jak wydaje "pusty" dźwięk to znaczy, że upieczpny

  8. A co do mąki jak dacie w całości mąkę pszenną to wyjdzie chleb tostowy, ten na zdjęciu akurat jako drugą mąkę ma mąkę żytnią, ale bardzo często piękę chleb z mąką orkiszową lub żytnią razową. Z mąką razową chleb jest odrobinkę mniejszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 15 marca 2012 to zależy jaki masz piekarnik ja na swoim starym piekłam na 180 stopniach bo mi przypalał, a teraz piekę ok 210-220 stopni na nowym piekarniku i mi nie przypala. Ja piekę bez termoobiegu bo mam piekarnik gazowy, po prostu musisz sama wypróbować jak będzie lepiej - ja tak robiłam jeśli chodzi temperaturę

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nowalijka 14 marca 2012 Muszę wypróbować. jeszcze nigdy nie piekłam chlebka a mam ochote spróbować! A czy te 180 st ma być w termoobiego czy wogóle chclebek można piec w termoobiegu?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 27 stycznia 2012 skoro lubisz gotowac, to pochwal sie jakims superzdrowym, wolnym od chemii daniem. bo najlatwiej krytykowac, a nie dac nic od siebie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 27 grudnia 2011 nie na każdym ryneczku można dostać taki chlebek na zakwasie no i niestety nie każdy może taki chlebek jeść

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helen4 27 grudnia 2011 spróbujcie chleba takiego pieczonego na zakwasie!!! to jest dopiero chlebek |!!! maszyny do kąta i idżdżcie na ryneczek i kupcie taki prawdziwy chlebuś na zakwasie- już nie weżmiecie do ust innego!!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 grudnia 2011 no raczej powinno, choć przyznam się szczerze, że osobiście tak dużego chlebka nie piekłam jeszcze w maszynie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 20 grudnia 2011 Czyli 1250 g powinno pasować? W takim razie dzisiaj będę piekła:)
ja mieszadełka wyciągam jak rośnie, później przynajmniej nie ma w chlebku od nich dziurek:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 grudnia 2011 to jest na największą wagę, u mnie w maszynie to jest jakieś 1200-1500 g. ale osobiście piekę chleb w piekarniku a w automacie tylko mieszam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 20 grudnia 2011 nie wiem jak duży masz automat u mnie to jest maksymalna waga jakieś 1200 - 1500 g., ja osobiście piękę w piekarniku gazowym bo chleb jest podzielniejszy i nie muszę się bawić z wyjmowaniem mieszadeł z gorącego chleba, w automacie tylko mieszam. Chleb jak raz wazyłam to miał wagę po upieczeniu 1100-1200 g więc jest dość duży, ale jak masz mniejszy automat to bez problemu proporcje możesz zmienić, zmniejszając je np. o 1/3 i też wyjdzie. Ten przepis akurat zwiększyłam właśnie podajże o 1/3 ilość składników w porównaniu do przepisu oryginalnego

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maaartinka 19 grudnia 2011 A na jakiej wielkości to chlebek? Jeśli chodzi o automat..?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń