Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb graham z foremki

Chleb graham z foremki

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7152

Dodano:

Odsłon: 3658

Pieczywo doskonałe: pełnoziarniste, wilgotne, pachnące, z grubą chrupiącą skórką. Idealne na kanapki. W przepisie użyłam kefiru, dzięki czemu chleb dłużej zachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka).

Składniki

  • 400g mąki pszennej chlebowej
  • 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 100ml kefiru
  • 200ml ciepłej wody
  • 20g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju ryżowego (lub innego)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy 3 łyżkami ciepłej wody, wlewamy do wgłębienia w mące, delikatnie mieszamy, by połączyć drożdże z odrobiną mąki, miskę przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W pozostałej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy zaczyn drożdżowy podrośnie dodajemy pozostałą wodę z solą, kefir i olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą.
    Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
    Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, umieszczając na spodzie naczynie z gorącą wodą. Wyrośnięty chlebek wstawiamy do piekarnika, pieczemy 10 minut, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy 25-30 minut. Pod koniec pieczenia chleb możemy wyjąć z formy i dopiekać na samej kratce. Upieczony bochenek odstawiamy do wystudzenia na kratkę.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Szaffranka 31 lipca 2017 Wygląda idealnie. Już czuję ten zapach domowego pieczywa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń