Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenno-żytni z cebulą i boczkiem
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 691
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 514
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 25
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 691
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 514
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 25
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 79
Składniki
Zaczniemy od przygotowania zaczynu: będziemy potrzebowali 20gr drożdży, 150ml ciepłej wody i 100g mąki pszennej chlebowej typ 750. Drożdże kruszymy do plastikowej miski, dodajemy wodę i mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, kiedy zaczyn nie będzie miał grudek.
Patelnie należy bardzo mocno rozgrzać a następnie poukładać na niej plastry bekonu. Należy je mocno usmażyć z dwóch stron a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Na wytopionym tłuszczu trzeba podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dobrze jest ją delikatnie posolić.
Ciasto na chleb: Dodaje pozostałą część mąki pszennej (150g) i 250g mąki żytniej typ 720. Dolewamy 250ml wody, dodajemy sól i wszystko mieszamy (można to zrobić ręcznie lub w robocie czy mikserze, które mają haki do wyrabiania takiego ciasta). Kiedy ciasto będzie już w miarę jednolite dodajemy pokruszony boczek i cebulkę i jeszcze raz mieszamy.
Blaszkę (keksówkę) trzeba wysmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto. Aby w łatwy sposób uformować chleb należy zmoczyć ręce zimną wodą. Chlebek posypujemy sezamem czarnym i białym i odstawiamy do wyrośnięcia (chleb rośnie dość szybko).
Do piekarnika należy włożyć blaszkę z wodą i nagrzać go do 240 stopni. Chleb pieczemy w następujący sposób: 10 minut w termoobiegu w temp. 240 stopni a następnie 35 minut w temperaturze 200 stopni również w termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika, chleb należy od razu wyjąć z blaszki i odłożyć do wystygnięcia (czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika). Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu w którym pokazuję jak przygotować taki chlebek krok po kroku.