Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb inny niż wszystkie

Chleb inny niż wszystkie

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 4288

Dodano:

Odsłon: 441

Domowy chleb pszenno-żytni z cebulą i boczkiem

Składniki

  • mąka pszenna typ 750 250g
  • mąka żytnia typ 720 250g
  • woda 400ml
  • drożdże 20g
  • sól ok. 5g
  • cebula 1 szt
  • boczek w plastrach 50g
  • sezam czarny i biały
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczniemy od przygotowania zaczynu: będziemy potrzebowali 20gr drożdży, 150ml ciepłej wody i 100g mąki pszennej chlebowej typ 750.
    Drożdże kruszymy do plastikowej miski, dodajemy wodę i mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu, kiedy zaczyn nie będzie miał grudek.

  2. Patelnie należy bardzo mocno rozgrzać a następnie poukładać na niej plastry bekonu. Należy je mocno usmażyć z dwóch stron a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Na wytopionym tłuszczu trzeba podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dobrze jest ją delikatnie posolić.

  3. Ciasto na chleb:
    Dodaje pozostałą część mąki pszennej (150g) i 250g mąki żytniej typ 720. Dolewamy 250ml wody, dodajemy sól i wszystko mieszamy (można to zrobić ręcznie lub w robocie czy mikserze, które mają haki do wyrabiania takiego ciasta). Kiedy ciasto będzie już w miarę jednolite dodajemy pokruszony boczek i cebulkę i jeszcze raz mieszamy.

  4. Blaszkę (keksówkę) trzeba wysmarować masłem i wyłożyć do niej ciasto. Aby w łatwy sposób uformować chleb należy zmoczyć ręce zimną wodą. Chlebek posypujemy sezamem czarnym i białym i odstawiamy do wyrośnięcia (chleb rośnie dość szybko).

  5. Do piekarnika należy włożyć blaszkę z wodą i nagrzać go do 240 stopni. Chleb pieczemy w następujący sposób: 10 minut w termoobiegu w temp. 240 stopni a następnie 35 minut w temperaturze 200 stopni również w termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika, chleb należy od razu wyjąć z blaszki i odłożyć do wystygnięcia (czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika).

    Życzę smacznego i zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu w którym pokazuję jak przygotować taki chlebek krok po kroku.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń