Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb jaglany.

Chleb jaglany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 578

Domowe pieczywo jest znacznie lepsze od sklepowego,a jego przygotowanie łatwiejsze niż się wydaje.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej [typ 650 lub 720],szklanka ugotowanej kaszy
  • jaglanej,pół szklanki płatków owsianych,pół szklanki zakwasu chlebowego,
  • 3dag.świeżych drożdży,łyżeczka cukru,łyżeczka soli,1/2-3/4 szklanki
  • ciepłej wody.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużej misce połączyć zakwas z drożdżami,dodać mąkę,kaszę jaglaną,płatki owsiane ,sól i cukier.Wyrabiać drewnianą łyżką dolewając stopniowo wodę.Połączone składniki zagniatać ręcznie[lub w robocie kuchennym] aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto[nie powinno kleić się do rąk].Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ,aż podwoi objętość.

  2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieśc,uformować bochenek,włożyć do wysypanej mąką podłużnej formy.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Piec w temp.180 stopni około 50 minut.Studzić na kratce kuchennej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń