Do góry

Przekąski Przepis na:

chleb mieszany

chleb mieszany

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7137

Dodano: 17.03.2013

Odsłon: 6944

na zdjęciu tego tak nie widać ale chleb wyszedł bardzo ciemny :))

Składniki

  • 20 dkg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 20 dkg mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 szkl. zakwasu
  • ok 400 ml. wody
  • ziarna wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wsypać do miski i wyrobić ciasto. Przy wyrabianiu ilość wody trzeba sobie regulować żeby ciasto nie było zbyt gęste ani zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem pergaminowym i przełożyć wyrośnięta ciasto. Rękę zmoczyć wodą i wyrównać powierzchnię chleba. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach 60 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 18 marca 2013 Olu na moim profilu znajdziesz przepis na zakwas :)) Dzięki pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ola100 18 marca 2013 chlebek wyglada pysznie pewnie i tak smakuje ale z kad wziasc zakwas???

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 18 marca 2013 Zrobię go na pewno,taki chlebek to miód malina:))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń