Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb na drożdżach

Chleb na drożdżach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Chleb na drożdżach"

Składniki

  • 50 dag mąki krupczatki lub mąki pszennej (typ 650)
  • 1 l przegotowanej letniej wody
  • 2 i 1 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanki otrąb (pszennych
  • żytnich lub owsianych)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 i 1 łyżki sezamu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • olej
  • 2-3 łyżki otrąb (pszennych
  • żytnich lub owsianych)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz sezam i wymieszaj łyżką. Dodaj pokruszone drożdże, wlej letnią wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką (ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto wyrosło. Po tym czasie ponownie wymieszaj łyżką.

  2. Podłużną formę wysmaruj olejem i obficie posyp otrębami. Włóż ciasto, wierzch wyrównaj łyżką zmoczoną w wodzie. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 20 min, by ciasto jeszcze raz wyrosło. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze ok. 45 min.

  3. Do chleba możesz dodać też kminek, prażoną cebulkę, orzechy lub czarnuszkę.

  4. (bez czasu oczekiwania): 20 minut Kromka: 155 kilokalorii

  5. Tylko 20 min

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń