Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na jogurcie naturalnym.

Chleb na jogurcie naturalnym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 312

Tak naprawdę to niewiele trzeba żeby upiec domowy chleb. Najłatwiejszy jest taki na drożdżach i jak na razie tylko takie piekę. Pamiętajcie, żeby w pieczenie chleba włożyć całe swoje serce, a on Wam się odwdzięczy i się uda. Wyjdzie pyszny, pachnący, puszysty i z chrupiącą skórką. A zapach, który się rozchodzi podczas pieczenia...obłędny. Dodam, że chleb najlepiej jest zagniatać ręcznie, a nie w robocie, chleb musi poczuć ciepło naszych rąk. Zachęcam pieczcie swoje chleby. A ja dzisiaj zaproszę Was na bardzo pyszny i domowy chleb. Piekliście kiedyś chleb na jogurcie naturalnym? Jeśli nie, to spróbujcie koniecznie. Wyszedł mi i puszysty i mięciutki za razem. Jogurt naturalny do bardzo dobry pomysł, nadaje chlebowi lekkiej wilgotności. Wyobraźcie sobie taki domowy chleb, własnoręcznie upieczony i podany na śniadanie z kubkiem mleka i masełkiem...mniam. . Zapraszam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 małe łyżeczki cukru
  • 35 dag jogurtu nauralnego
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej pszennej typ 450
  • 2 małe łyżeczki soli
  • ewentualnie ciepła woda
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie w ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże i cukier. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

  2. Ciasto: Do większej miski wsypujemy mąkę i sól, mieszamy żeby sól równomiernie wymieszała się z mąką, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie potrzeba należy dolać ciepłej wody, zależy to od wilgotności mąki, ja dolałam około 50 ml. Następnie ciasto wyrabiamy przez około kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Gdy będzie dobrze wyrobione ( będzie odchodziło od ręki ) przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Formowanie: Blaszkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

  5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń