Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na podpiwku!!!

Chleb na podpiwku!!!

Autor: corngold

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano: 29.10.2013

Odsłon: 6505

Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Ten smak będzie za Tobą chodził.

Składniki

  • Żurek na bazie podpiwka-
  • Zakwas - 3 dag, Mąka żytnia - 4 dag, Podpiwek ( napój) 0.18 L
  • Składniki na ciasto-
  • Żurek na podpiwku - 25 dag, Mąka pszenna typ 750 - 43 dag,
  • Mąka żytnia typ 720 - 22 dag, Podpiwek - 0.23 L
  • Drożdze świeże - 1 dag, Sól kamienna - 0.7 dag
3-4 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość, poza tym właściwa jakość tego zakwasu.
    Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi.
    (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy")

  2. Trochę wstępnych informacji.
    Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek. Wiem o czym piszę, ponieważ jestem autorem pomysłu.
    Proponuję poczytać o właściwościach zdrowotnych podpiwka na www.google.pl, na przykład Warmińskiego. Efekty uzyskane w wyniku zastosowania podpiwka do produkcji chleba zamiast wody, skłoniły nas do zgłoszenia pomysłu celem opatentowania, wynikiem czego, ma już miejsce ochrona patentowa pomysłu.
    Opis technologiczny.
    Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej.
    Dobrze przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym.
    Po wyrośnięciu zbić ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem. Piec około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody.
    Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku.
    Ewentualne pytania można zadać na e-maila: corngold@wp.pl
    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń