Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

Autor: monikanie

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 173

Dodano: 22.09.2010

Odsłon: 103928

Naturalne składniki

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ZAKWAS 3 dniowy:

  2. Dzień pierwszy: Wieczór. Wymieszać w litrowym słoiku 50g maki pszennej razowej 1400 z 50 g letniej wody. Przykryć słoik folią i odstawić w spokojne miejsce z temperaturą pokojową.

  3. Dzień drugi: Wieczór. W słoiku pojawi się piana. Do spienionej mieszaniny z pierwszego dnia wsypać 100 g mąki pszennej razowej 1400, 100g letniej wody oraz 20g cukru. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić.

  4. Dzień trzeci: Wieczór. Do mieszaniny z dnia drugiego o lekkim piwnym zapachu dodać 100g maki pszennej razowej 1400 dodać 100g letniej wody. Dokładnie wymieszać. Przykryć. Odstawić. Zakwas będzie gotowy już po 12 godzinach.

  5. ZACZYN 4 godzinny.:

  6. W dużej misce wymieszać 55g zakwasu (ok. 3 łyżek stołowych + jesze trochę) z 65 g mąki pszennej 550 oraz 30g wody. Przykryć folią. Odstawić na 3-4 godziny.

  7. CIASTO:

  8. Po 3-4 godzinach zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodać do zaczynu: 200g maki pszennej 550, 100g maki żytniej chlebowej 750, 210g letniej wody. Wszystko wymieszać mikserem przez 4 minuty na najniższych obrotach. Odstawić ciasto na 10 minut. Wsypać po tym czasie max. 1,5 łyżeczki soli, ewentualnie dodać trochę wody lub mąki. Wyrabiać 4 minuty. ciasto podczas miksowania powinno przybierać formę kuli, po dotknięciu palcem powinno lekko się lepić do palca. Wysmarować miskę olejem. Włożyć ciasto, obrócić tak aby ze wszystkich stron pokryło się olejem. Przykryć folią i odstawić na całą noc.

  9. Rano ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość, powinno być lekkie z widocznymi licznymi pęcherzykami powietrza. Delikatnie przełożyć do małej brytfanki posmarowanej niewielką ilością oleju. Odstawić na 30 minut.

  10. Rozgrzać piekarnik - termoobieg w maksymalnej temperaturze, wstawić w tym czasie brytfankę z wodą. Gdy się odpowiednio nagrzej zmniejszyć temperaturę do 230 stopni, wyjąć brytfankę z wodą wstawić brytfankę z ciastem. Piec 35 minut. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś wyszedł Też takie robię lecz z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie sklep.gronpiek.pl jest z nimi dużo mniej roboty, a efekt jest niesamowity. Od zakupu do gotowego chlebka mija zaledwie kilka godzin. Proste przygotowanie, prosty przepis i mamy chlebek jak z okładki Serdecznie polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jan_k 10 lutego 2011 Zakwasu wyszło mi 600g, a nie 1000, ale i tak zbyt dużo. Trzeba poczytać trochę w necie i można sobie poradzić. Taki zakwas można potraktować jako zaczyn (300g), a od punktu 8. bez zmian. Można zrobić dwa chleby i po problemie ilościowym. Chleby świetnie się udały i co ważne bez marnotrawstwa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jan_k 30 stycznia 2011 Po trzecim dniu, mam tego zakwasu 1000g, a mam wziąć do chleba 55g. Co robisz z resztą. Jak długo mogę to przechowywać i w jaki sposób?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tedg58 28 stycznia 2011 Cześć.Piekłem ten chleb wg.przepisu i dopiero za trzecim razem mi się udał po nieco zmodyfikowanej recepturze.Do następnych wypieków używam zakwasu,który jest częścią ciasta przygotowanego do wypieku(ok.200g) i przechowywanego w temp. pokojowej pod folią.Teraz używam wszelkich mąk razowych kupionych u rolnika na targu.Chleb jest naprawdę smaczny !!! Rewelacja !!!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 28 stycznia 2011 No wszystko fajnie, tylko mąka pszenna typu 1400 na pewno nie jest mąką razową. Więc jeżeli ktoś takiej szuka, to na pewno nie znajdzie. Albo razowa (typ~ 2000), albo typ 1400. Maka 1400 to np. mąka sitowa (może być pod innymi nazwami handlowymi).
W tej chwili mąki różnych typów są bez problemu do kupienia w dużych marketach i sklepach ze zdrową żywnością.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tedg58 31 grudnia 2010 Mam pytanie co do ostatniego punktu-10.Czy rozgrzewając piekarnik używać tylko termoobiegu,czy można termoobiegu z wszystkimi grzałkami?A co po nagrzaniu piekarnika-piec chleb dalej z termoobiegiem(tylko) czy także z innymi grzałkami.Przymierzam się do pieczenia-mam już składniki-i nie chciałbym zepsuć wypieku,bo mógłbym się zniechęcić.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amela 08 listopada 2010 magosa - mąki wszelkiego rodzaju dostaniesz w Kauflandzie i innych marketach równiez na pewno.
A do autorki przepisu: dziękuję za przepis na chleb, ale w szczególności na zakwas! Po raz pierwszu udało mi sie wyhodować wspaniały zakwas z przepisu jaki podałaś, a chleb na tym zakwasie- rewelacja! wyrosły piękne, wielkie, chrupiące bochny, naprawdę bez grama drożdży! Jestem taka dumna z siebie :-))
pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magosa08 07 listopada 2010 dzięki za przepis,jest super tylko gdzie kupic mąkę pszenną razową 1400?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń