Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7398

Dodano:

Odsłon: 12251

pyszny :) Kolejna odsłona swojskiego chlebka :)) Z podanej porcji wyszły mi 2 keksówki :)

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 600 g mąki pszennej
  • 600 ml zakwasu żytniego (wśród moich przepisów)
  • 50 g otręb owsianych
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g płatków jęczmiennych
  • 4 łyżeczki soli
  • szczypta kminku i czarnuszki
  • po garści dyni, siemienia lnianego, słonecznika
  • ok 800 ml letniej wody
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać zakwas i część wody. Mikserem wyrabiać stopniowo dodając wody w miarę potrzeb. Dokładnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówek wyłożonych papierem pergaminowym, wyrównać ciasto i na wierzchu ponacinać. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach 60 min.

  2. Uwaga ten chlebek zarobiłam wieczorem i na noc zostawiłam do wyrośnięcia. Rano przełożyłam do keksówek i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia. Piekłam dopiero po południu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bllanchett 19 września 2013 Dziewczyny, gdzie kupujecie czarnuszkę? Mieszkam w dużym mieście pełnym hipermarketów i w żadnym z nich nie ma czarnuszki ;( Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 29 kwietnia 2013 Jesteś mistrzem w pieczeniu chlebków:-))) Super smacznie wygląda więc bez punkcika sie nie obejdzie:-))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szczotka_od_kija 28 kwietnia 2013 wygląda pysznie, po majówce się za niego wezmę:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 kwietnia 2013 Najzdrowszy chleb pod słońcem , zabieram do książki i pozdrawiam . Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń