Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 891

Dodano: 29.05.2018

Odsłon: 3383

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej. Dlatego warto w domu upiec prawdziwy, orkiszowy bochenek chleba - pięknie pachnący, z chrupiącą skórką i niesamowitą strukturą.

Składniki

  • 800 g mąki orkiszowej
  • 550 ml ciepłej wody
  • 14 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mielonych otrąb
  • 4 łyżki siemienia lnianego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do miski przesypujemy mąkę. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i 3 łyżki ciepłej wody. Delikatnie mieszamy składniki w dołu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki.
    Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do foremek. Wyrównujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Trwa to od 1-1,5 godziny. Wyrośnięte chlebki smarujemy ciepłą wodą i posypujemy siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 40-50 minut. Chleb po upieczeniu powinien mieć brązową skórkę. Studzimy na kratce.

    Notes

    - czas wyrastania chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu
    - do posypania chleba można użyć innych nasion: czarnuszki, sezamu czy maku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń