Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb orkiszowy na zakwasie i mleku.

Chleb orkiszowy na zakwasie i mleku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17381

Dodano:

Odsłon: 1586

Bardzo zdrowy i smaczny chleb, prosty w przygotowaniu i pieczeniu.

Składniki

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • 100 gram mąki żytniej typ 720
  • pół szklanki chłodnej przegotowanej wody
  • 500 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • zaczyn przygotowany dzień wcześniej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 1 łyżkę soli
  • ziarna słonecznika do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotowujemy:

    zaczyn:

    3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
    100 gram mąki żytniej typ 720
    pół szklanki chłodnej przegotowanej wody

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką o odstawiamy na 5-6 godzin. Najlepiej na noc.

  2. W dniu pieczenia:

    500 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    zaczyn przygotowany dzień wcześniej
    300 ml ciepłego mleka (30 st.C)
    3 łyżki płatków żytnich
    1 łyżkę soli
    ziarna słonecznika do posypania

    Mąkę orkiszową wsypujemy do miski, dodajemy sól i zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto (mikserem, hakami), około 4 minuty do połączenia składników.

  3. Po tym czasie wyrabiania ciasto powinno być elastyczne.

  4. Tak wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami dużej formy keksowej.

  5. Posypujemy ziarnem słonecznika.

  6. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-25 st.C) na 5 - 6 godzin do wyrośnięcia .

  7. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza, wierzch ciasta spryskujemy wodą (ja na spód piekarnika wstawiam miseczkę żaroodporną z wodą). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 20 minut w 240 stopniach Celsjusza, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

  8. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

  9. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń