Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pełnoziarnisty

Chleb pełnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 18328

Bardzo prosty przepis na zdrowy i pyszny chleb pełnoziarnisty.

Składniki

  • Mąka pełnoziarnista pszenna, 0.5 kg
  • Drożdze suche (instant), 7 gr
  • ciepła woda, 0,5 l
  • cukier brązowy, 1 łyżeczka
  • sól, 2 łyżeczki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, po czym dolać ją do mąki i całość wymieszać. Do ciasta można dosypać rożne dodatki m.in.: słonecznik, pestki dyni, suszone śliwki, zioła prowansalskie itp.

  2. Ciasto wylać do keksówki ( długość ok 30 cm, nasmarowana tłuszczem i wysypana mąką) , przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

  3. Chleb piec w temperaturze 200 stopni ( najlepiej bez termoobiegu) ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

AnnaKowalczyk 28 grudnia 2015 Widać, że masz spore doświadczenie. Piękne są Ja piekę domowy chlebek tylko z gotowych zestawów. Robi się go dużo prościej i szybciej a smak przypomina kuchnię mojej babci Koleżanka mi kiedyś poleciła jak byłam u niej w odwiedzinach. Zachwycała się nim, a ja nie mogłam uwierzyć, że to takie proste. Zestawy znalazłam na stronie domowychlebek.pl są tam także instrukcje do każdego rodzaju mąki. Warto kupić i spróbować!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sylwia1980 18 listopada 2013 Jeśli ma być zdrowy to powinien być na zakwasie a nie na drożdżach.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolina87 27 lutego 2012 czy cukier brazowy moge zastapic bialym? czy bedzie to mialo wplyw na chleb. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pareo 17 lutego 2012 Upiekłam. Jak na pierwszy jestem prawie zadowolona. Prawie, bo w/g mnie jest nieco "gliniasty" i ma zbyt twardą wierzchnią skórkę. Gdzie popełniłam błąd i jak go naprawić? Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilien 15 stycznia 2011 Nawet tego nie zauważyłam i nie mam pojęcia skąd te .pl tam jest,bo zdjęcie jest robione przeze mnie. Nie ściągnięte z żadnej strony.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 15 stycznia 2011 Szkoda tylko,że na zdjęciu w dolnym lewym rogu widać kawałek adresu innej str internetowej.No nic,ale wiemy jak powinien taki chlebek wyglądać ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 lipca 2010 Mnie się jeszcze nigdy tak nie zdarzyło, ale cóż każdy piekarnik inny...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lilien 24 lipca 2010 Raz piekłam z termoobiegiem i wyszedł taki lekko wysuszony, więc go nie stosuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 24 lipca 2010 Uwielbiam piec i smakować się domowym chlebem. Jednak termoobieg nie ma żadnego wpływu na jakość, smak etc. pieczywa.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń