Do góry

Przekąski Przepis na:

chleb pełnoziarnisty

chleb pełnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7291

Dodano:

Odsłon: 20013

pyszny :)

Składniki

  • 20 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg otręb owsianych
  • garść słonecznika
  • garść siemienia lnianego
  • garść dyni
  • 20 dkg zakwasu żytniego
  • 15 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300-400 ml letniej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. wszystkie suche składniki wsypać do miski, dodać zakwas i letnią wodę tylko wody nie wlewać od razu całej tylko w miarę potrzeby, ,żeby ciasto nie było zbyt rzadkie ani zbyt twarde, wyrobić mikserem (końcówki haki). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przełożyć do keksówki i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika, w piekarniku umieścić naczynie z wodą. Piec w 180 stopniach godzinę. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bllanchett 19 września 2013 Wczoraj upiekłam chlebek wg Twojego przepisu i wyszedł rewelacyjny!!! Wszystkim polecam i dziękuję autorce za świetny przepis!!! Pychota!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 marca 2013 dianasc każdy ma prawo do swojego zdania :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dianasc 28 marca 2013 wpisująs w Google --zalety drozdży zobaczysz je
--szkodliwosc drozdzy tez je zobaczysz
wystarczy szeżej spojrzec .Na tym juz zakończmy .Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 marca 2013 nie do końca się z Tobą zgadzam :( "Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał) oraz chorujące na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza)." wpisz w googlach drożdże i zobaczysz co Ci wyjdzie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dianasc 27 marca 2013 Chyba ze z braku czasu :-) wyglada ładnie ,ale drozdze nie są zbyt zdrowe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 marca 2013 Dianasc drożdże nie zepsuły smaku chleba, jak mam więcej czasu to robię na samym zakwasie, ale jak zależy mi żeby było szybciej to dodaję też drożdże :) Zakwas nadaje charakterystyczny smaczek, a drożdże przyspieszają rośnięcie :) Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dianasc 27 marca 2013 Po co psuc smak drożdżami ,zakwas w zupełnosci wystarcza ,efekt jest taki sam .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 26 marca 2013 Ale Ci to pieczywko pięknie wychodzi. Zjadła bym taki chlebuś. Pewnie smakuje bosko:-))) Zabieram sobie przepis, zakwas Twój też już mam:-)) Zostawiam piąteczkę taką okrąglutką i dużą. Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń