Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

Chleb pełnoziarnisty pszenny z otrębami żytnimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 1519

Ciepłe pieczywo i ten nieziemski aromat roznoszący się po domu....to nagroda za poświęcony czas przy mieszaniu/wyrabianiu ciasta Polecam Wam przepis na chleb pełnoziarnisty z otrębami żytnimi

Składniki

  • Zaczyn: 45 g zakwasu 150 g Mąki 150 g wody Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin.
  • Następnie dodajemy: 700 g Mąki 600 g wody 20 g świeżych (roztartych/rozpuszczonych w odrobinie cukru)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do przygotowania chleba potrzebny jest aktywny zakwas. Jeśli nie dysponujecie zakwasem to będzie trzeba go zrobić.

  2. Następnie przygotowujemy zaczyn:

    45 g zakwasu, 150 g mąki pszennej oraz 150 g wody - mieszamy i odstawiamy na 12 godzin

  3. Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru - postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!

  4. Cieszymy się zapachem i smakiem chleba :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń