Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku

Autor: Maya1969

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 66

Dodano: 14.12.2015

Odsłon: 32520

Najprostszy z przepisów na chleb! Wychodzi świetny zarówno z mąki pszennej jak i mieszanej. Mało zachodu - świetny efekt!

Składniki

  • 3/4 kg mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • ok. 1/2 l ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do podsypania stolnicy
  • ulubione ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, kminek lub inne
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wieczorem:
    Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy drożdże, ciepłą wodę, olej i sól.
    Wszystko mieszamy łyżką.
    Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy ją na noc do lodówki.

  2. Następnego dnia:
    Podsypujemy stolnicę mąką i dodajemy ziarna (jeśli oczywiście lubimy).
    Kilka razy zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. W tym czasie:
    Nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem i pokrywką (pamiętajcie, żeby garnek nie miał plastikowych elementów) do 220 C.

  4. Do gorącego garnka wrzucamy wyrośnięte ciasto, przykrywamy pokrywką i wstawiamy ponownie do piekarnika.
    Zmniejszamy temperaturę do 200 C i pieczemy 35 min.
    Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min.

  5. Po upieczeniu wykładamy od razu na ruszt, żeby chleb wystygł.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ori321 11 stycznia 2016 Ja uzylem zamiast mąki pszennej, mak orkiszowej do chleba i w drugiej fazie piekłem 25 min i wyszedł z wierzchu twardy jak skała w środku za to odpowiedni.Co zrobiłem źle? to przez inną make? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wini12 09 stycznia 2016 Właśnie się piecze :))
Pieczesz na termoobiegu czy góra dół??
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maya1969 02 stycznia 2016 Mój rośnie zawsze w lodówce. Ostatnio nastawiłam go przed wyjściem do pracy. Po 8 godz. wstawiłam do pieca :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jwoj207 02 stycznia 2016 Bardzo Ci dziękuję za dodanie tego przepisu. Piekłam już kilka razy :) Wychodzi znakomicie. Po pierwszym razie stwierdziłam że jest trochę za mało wypieczony więc bez przykrywki 25 min.I nie rośnie w nocy ale w dzień w misce na kaloryferze. Jak pierwszy raz urośnie zagniatam i rośnie jeszcze raz. Właśnie wyjęłam z garnka. Tym razem chlebek z mąki pszennej i żytniej. Wyrósł fajnie. Pewno będzie smaczny. Polecam wszystkim !

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maya1969 15 grudnia 2015 Akurat najlepsze rozmiarowo miałam naczynie żaroodporne.
A że bez pokrywki? To druga faza pieczenia.
Odpowiedzi: 2 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 14 grudnia 2015 piszesz o garnku z pokrywką,a na zdjęciu naczynie żaroodporne ? Odpowiedzi: 1 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń