Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 112

Dodano:

Odsłon: 5099

ładnie wygląda, pięknie pachnie, znakomicie smakuje...

Składniki

  • mąka pszenna razowa, 300 g
  • mąka żytnia razowa, 300 g
  • Pomidory krojone, 1 puszka
  • drożdże instant dr Oetker, 1 torebka (7 g)
  • sól, 2 płaskie łyżeczki
  • cukier, 1 płaska łyżeczka
  • bazylia i /lub oregano (suszone), 2 duże łyżki
  • papryka słodka (mielona), 1 łyżeczka
  • ziarenka (słonecznik, dynia itp.), wg uznania
  • olej lub oliwa, 1 łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ulubione ziarenka lub nie. Pomidory z puszki lekko podgrzać i ciepłe wlać do mąki, dodać olej, zarobić ciasto i wyrabiać przez chwilę. Odstawić na ok. 10-20 min.

  2. Jak ciasto widocznie "ruszy" ponownie intensywnie wyrabiać je przez kilka minut. Umieścić w foremce o odpowiednim kształcie, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce (np. na kaloryfer) do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu chleb powinien być prawie taki duży jak docelowo chcemy, gdzyż w pieczeniu urośnie już tylko trochę. Uwaga: wyrastanie może trwać długo, proszę się nie zniechęcać.

  3. Wstawić do piekarnika na 200 st. i piec ok. 45 min. Po upieczeniu zaraz wyjąć z foremki i położyć na ruszcie, żeby powietrze miało dostęp (inaczej "spoci się" od spodu). I gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wabik 28 marca 2011 Puszka pomidorów (wraz z sokiem) daje wystarczającą ilość płynu do ciasta. Ale każde pomidory i każde ciasto jest trochę inne. Gdyby jednak wyszło zbyt twarde należy dodać trochę wody.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nemezis1984 25 marca 2011 Dzisiaj wybrobuje zrobic ten przepis w automacie. Mam tyko jedno pytanie nie trzeba dodwac zadnej wody?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 18 marca 2011 Wygląda smakowicie ten chlebek. Na pewno jest pyszniasty. Przepis wędruje do ulubionych:0

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń