Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-razowy

Chleb pszenno-razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4648

Dodano:

Odsłon: 1453

Wieczorem upieczony, na śniadanie skonsumowany...zdrowy chlebek pszenno-razowy :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka żytnia typ 720 400 g
  • mąka pszenna 500 g
  • woda ciepła 600 ml
  • drożdże świeże 35 g
  • miód 1 łyżka
  • Na wierzch :
  • woda 1 łyżka
  • siemię lniane 1 łyżka
  • sezam 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i tyle wody. by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Poczekać 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.

  2. Z wyrośniętego ciasta uformować 2 bochenki chleba, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenki naciąć ukośnie i pozostawić jeszcze na 20 min. Następnie posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami ( u mnie sezam i siemię lniane). Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 08 maja 2017 chętnie wypróbuję,tylko w składniki wkradł się chochlik :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń