Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 2152

Pyszny domowy chleb.Nie wymaga dużego nakładu pracy.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy ciepła wodę dodajemy drożdże i cukier. Następnie dodajemy mąkę, olej i sól.Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

  2. W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy 2 foremki keksówki .Smarujemy tłuszczem i lekko wysypujemy spód płatkami lub otrębami. Po wyrośnięciu ciasto znów zagniatamy i przekładamy do foremek, które zapełniamy do połowy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*. Pieczemy ok 15 min. zmniejszamy temperaturę do 190*. i pieczemy jeszcze ok. 40min.10min przed końcem pieczenia spryskujemy skórke wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń