Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny domowy chleb.Nie wymaga dużego nakładu pracy.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 586
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 852
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 586
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 852
Składniki
Do miski wlewamy ciepła wodę dodajemy drożdże i cukier. Następnie dodajemy mąkę, olej i sól.Po dokładnym wymieszaniu zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy 2 foremki keksówki .Smarujemy tłuszczem i lekko wysypujemy spód płatkami lub otrębami. Po wyrośnięciu ciasto znów zagniatamy i przekładamy do foremek, które zapełniamy do połowy.Odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*. Pieczemy ok 15 min. zmniejszamy temperaturę do 190*. i pieczemy jeszcze ok. 40min.10min przed końcem pieczenia spryskujemy skórke wodą.