Do góry

Przekąski Przepis na:

chleb pszenno-żytni

chleb pszenno-żytni

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7387

Dodano:

Odsłon: 11361

chleb z wierzchu można posypać czym się chce, ja tym razem posypałam otrębami, czarnuszką, kminkiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem i dynią pychotka :)

Składniki

  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 1/2 litra wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko z dodatkiem cukru lekko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i zostawić do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać w misce, następnie dodać mleko z drożdżami, sól, wodę i dobrze wyrobić. Gdy ciasto wyrośnie uformować chleb, przełożyć do wysmarowanej foremki i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Piec godzinę w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maria30 19 stycznia 2015 Chleb wygląda apetycznie,na pewno skorzystam z przepisu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 marca 2013 Piekłam jeden raz chleb, wyszedł bardzo dobry, ale cała procedura pieczenia trwała 5 dni, zakwas, zaczyn itp., niby pracy
nie dużo, ale sporo zachodu. Więcej nie odważyłam się piec. Ten Twój chlebek jest po prostu błyskawiczny. Muszę go upiec.
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 15 marca 2013 najgorzej to się zabrać pierwszy raz za chlebek, później to już "pikuś" :))) Dziękuję i pozdrawiam ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 marca 2013 Renka do odważnych świat należy...:)), a chlebek cudowny, taki chlebowy torcik 5

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 15 marca 2013 Coś pysznego ,za co ja boję się zabrać -)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 marca 2013 Dzięki bardzo ja też się stęskniłam za Wami, muszę teraz nadrobić zaległości i pooglądać Wasze przepisy :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 14 marca 2013 no właśnie Anetko, stęskniłyśmy się za Tobą, dobrze, że już jesteś :)))) oki, to ja jutro zabieram się z rana za chlebek :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 14 marca 2013 Witaj po dłuższej przerwie :)) Tak mąka typu 2000, rósł ok 2 godzin bo zajęłam się robotą i zapomniałam o nim :) spokojnie możesz zrobić go z połowy porcji w keksówce, ja tym razem dla odmiany zrobiłam w tortownicy :) Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń