Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Chleb pszenny na zakwasie z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 180

Klasyczny chleb pszenny. Chleb ten przygotowuję na zakwasie i na mące chlebowej. W przekroju jest szary, a dzięki zakwasowi wilgotny. Piekłam w naczyniu żaroodpornym.

Składniki

  • Zakwas żytni 200-300g
  • Mąka pszenna chlebowa typ 750 – 600g
  • Mąka żytnia razowa typ 2000 –200g
  • Woda ok. 600ml
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Mak
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Zakwas wyjąć z lodówki 1 h przed pieczeniem (by ogrzał się).
    2. W celu podkarmienia zakwasu odważyć 200g mąki żytniej razowej i połączyć z zakwasem oraz dodać 180-200 ml wody.
    3. Wyrobić robotem planetarnym (hakiem) do konsystencji błota (niskie obroty) – wyrabiać krótko tzn. 1-2 min.
    4. Odstawić na 12h (na noc), podwoi lub potroi objętość.

  2. 5. Odjąć 200-300g zakwasu i schować go do lodówki (można trzymać 1 tydzień bez podkarmiania).
    6. Dodać: sól, ziarna, mąkę, serwatkę i mieszać z hakiem (stopniowo zwiększać obroty).
    7. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, wyrobić kulę (ciasto musi być gładkie, jedynie od dołu może mieć zakładki).

  3. 8. Przełożyć do formy (ja wykorzystałam naczynie żaroodporne owalne) wysmarowanego oliwą. Musi być ułożony w formie zakładkami do dołu, gładką powierzchnią do góry. Całą powierzchnię obsypać makiem (uprzednio wysmarowaną pomadą z wody i mąki).
    9. Chleb jest tylko na zakwasie więc garuje od 4 h do nawet 6h, a może i dłużej.
    Pieczenie:
    1. Piekarnik sparować i nagrzać do 220st.C . włożyć chleb. W tej temperaturze piec ok. 50 min.
    2. Co ok.20 min. spryskiwać chleb wodą ze spryskiwacza do kwiatów.
    3. Po upieczeniu wyjąć na ruszt do schłodzenia.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń