Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Przepis dnia 2018-04-25
Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1476

Dodano: 18.04.2018

Odsłon: 5658

Przepis na tradycyjny, domowy chleb Polski. Ten tradycyjny chleb polski, wypieczony z mąki pszennej na zakwasie żytnim, charakteryzuje się niezwykle chrupiącą skórką i delikatnym, miękkim wnętrzem. Idealny przepis dla początkujących kucharzy - pod warunkiem, że mają zakwas żytni potrzebny do przygotowania chleba :) Chlebek naprawdę łatwy do zrobienia.

Składniki

  • 200g aktywnego! zakwasu żytniego
  • 550g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 50g mąki razowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 300g letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie)
  • kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie)
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).

  2. Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h.

  3. Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne 20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.

    Co do chleba?
    Oto kilka propozycji :

    - kromka chleba z kremowym serkiem z roszponką i czerwoną cebulą
    -kromka chleba z delikatną jajecznicą o poranku
    -kromka chleba ze smalcem z boczkiem, cebulką i skwarkami

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 18 kwietnia Uwielbiam taki chlebek, już czuję jaka jest chrupiąca skórka ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 kwietnia Kasia, ale pyszny bochen popełniłaś xD
Co tydzień jestem w Rzeszy, więc, chyba kiedyś będę musiał do CB wstąpić, czegoś spróbować, a trochę wziąć do domu :D
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 kwietnia jaki piękny pachnący i pyszny,poproszę ćwiarteczkę mmm...:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń