Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Przepis dnia 2018-05-30
Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1005 Ocena: 9830

Dodano:

Odsłon: 8718

Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany pestkami słonecznika.

Składniki

  • Zaczyn:
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 120 ml wody
  • 3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • pestki słonecznika do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem.

  2. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

  3. W dniu pieczenia:

    Wymieszać mąkę z solą, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko.

  4. Hakami miksera wyrobić jednolite ciasto.

  5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównać wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch pestkami słonecznika.

  6. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej.

  7. Gdy ciasto podrośnie dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

  8. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

  9. Udanego wypieku :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kg68 25 czerwca zrobiłam zakwas i upiekłam chleb, wyszedł rewelacyjnie, musiałam tylko trochę zmniejszyć temperaturę (specyfika kuchenki), bardzo dobry przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kg68 24 maja wygląda pięknie, tylko skąd wziąć gotowy zakwas żytni? Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 23 maja Wygląda przepysznie, uwielbiam domowy chleb ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń