Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie posypany płatkami owsianymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1121 Ocena: 12386

Dodano:

Odsłon: 489

Polecam chleb pszenny z płatkami owsianymi, prosty w przygotowaniu, smaczny, swojski chleb.

Składniki

  • Zaczyn:
  • zakwas żytni 3 stołowe łyżki
  • mąka chlebowa Typ 750 - 1 szklanka
  • woda przegotowana letnia 125 ml (pół szklanki)
  • Ciasto właściwe:
  • mąka chlebowa Typ 750 - 50 dag
  • zaczyn
  • woda przegotowana letnia 300 ml
  • sól 1 płaska stołowa łyżka
  • Przygotowanie formy:
  • margaryna do posmarowania formy
  • otręby pszenne lub inne, do posypania formy
  • płatki owsiane do posypania chleba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczyn:

    Wsypujemy do miseczki szklankę mąki chlebowej, dodajemy zakwas żytni. Zakwas mieszamy łyżką z mąką. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy na jednolitą papkę. Przykrywamy talerzykiem i pieluszką lub ściereczką. Odstawiamy na około 4-5 godzin do wyrośnięcia.

  2. Ciasto właściwe:

    Formę (keksówka duża) smarujemy margaryną i posypujemy otrębami pszennymi. Do większej miski wsypujemy 50 dag mąki chlebowej, dodajemy sól, zaczyn i wodę. Mieszamy składniki łyżką do wstępnego połączenia. Po wstępnym połączeniu ciasto wyrabiamy mikserem z końcówkami haki, około 5 minut, na gładką masę.

  3. Wyrobione ciasto przekładamy do przygotowanej formy, równamy mokrą dłonią, posypujemy płatkami owsianymi i delikatnie wgniatamy je drewnianą patką. Formę z ciastem przykrywamy ściereczką lub pieluszką tetrową i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka godzin (do 6 godzin).

  4. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza, zraszamy wodą wyrośnięte ciasto i wstawiamy formę z ciastem do piekarnika na drugą półkę od dołu. Pieczemy w temperaturze 250 stopni Celsjusza 15 minut, grzałki góra/dół, po tym czasie obniżamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Całkowity czas pieczenia chleba wynosi 50 minut.

  5. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika, wykładamy go z formy, zraszamy wodą górną powierzchnię chleba. Chleb studzimy na kratce.

  6. Najlepiej zacząć krojenie chleba całkowicie ostudzonego, zimnego.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń