Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z czarnuszką.

Chleb pszenny na żytnim zakwasie z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1375 Ocena: 17274

Dodano:

Odsłon: 4519

Bardzo smaczny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie, z czarnuszką.

Składniki

  • zaczyn:
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 100 g
  • woda 120 ml
  • 3 czubate stołowe łyżki aktywnego zakwasu żytniego
  • ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 500 g
  • mleko 350 ml
  • Czarnuszka 2-3 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • Margaryna Kasia do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • Czarnuszka do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn: <br />
    <br />
    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5-6 godzin.<br />
    <br />
    W dniu pieczenia:<br />
    <br />
    Wymieszać mąkę z solą i czarnuszką, dodajemy zaczyn i wlewamy mleko. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

  2. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub mokrą dłonią wyrównujemy wierzch ciasta w foremce, posypujemy wierzch czarnuszką.

  3. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 8 godzin w temperaturze pokojowej.

  4. Gdy ciasto podrośnie i zwiększy swoją objętość dwukrotnie, nagrzewamy piekarnik do 240 st.C (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 240 stopni, po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

  5. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia. Po ostudzeniu, kroimy i konsumujemy.<br />
    <br />
    Udanego pieczenia :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń