Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny najłatwiejszy

Chleb pszenny najłatwiejszy

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 701

Niezwykle łatwy w wykonaniu chleb pszenny na drożdżach w proszku.

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka drożdży w proszku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sypkie składniki wrzucam do miski. Zalewam wodą, dodaję olej. Ciasto dokładnie wyrabiam, a następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam na około godzinę w ciepłym miejscu.

  2. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatam i formuje bochenek chleba. Jeśli chcesz możesz po prostu wsadzić je do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta keksówki. Tak przygotowane ciasto pozostawiam na kolejne 30 minut. W tym czasie włączam piekarnik, żeby nagrzał się do temperatury 200 st. C. Chleb piekę około 30 - 35 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń