Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem, na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem, na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1124 Ocena: 12440

Dodano:

Odsłon: 4923

Bardzo smaczny, zdrowy chleb pszenny z czarnuszką i suszonym dojrzewającym schabem, posypany pestkami dyni i słonecznika. Prosty w zrobieniu.

Składniki

  • Zaczyn:
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 10 dag
  • woda 120 ml
  • aktywny zakwas żytni 3 łyżki
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • mąka pszenna chlebowa typ 750 - 50 dag
  • woda 300 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • czarnuszka 2 duże łyżki
  • tarte suche mięso (wędlina dojrzewająca) 2 łyżki
  • Opcjonalnie:
  • Margaryna do posmarowania formy
  • otręby do wysypania formy
  • pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 4 godziny przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.

  2. Wykonanie ciasta chlebowego:

    Wymieszać 500 gram mąki z solą, czarnuszką i startym suszonym mięsem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę.

  3. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

  4. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch.

  5. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką.

  6. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 5 godzin w temperaturze pokojowej.

  7. Gdy ciasto wyrośnie, powiększając swoją objętość o 2 razy, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

  8. Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

  9. Chleb kroimy całkowicie ostudzony.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń