Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z czarnuszką na jogurcie.

Chleb pszenny z czarnuszką na jogurcie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 428 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 126

Domowy chlebek z dodatkiem czarnuszki to samo zdrowie, polecam ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • jogurt naturalny 400 g
  • mleko ciepłe 50 ml
  • drożdże świeże 30 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • sól morska 1 1/2 łyżeczki
  • cukier brązowy 1 1/2 łyżeczki
  • czarnuszka 5 łyżek
  • Na wierzch:
  • olej 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć, połączyć z brązowym cukrem. Następnie dodać ciepłego mleka i kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić na kilka minut. Potem dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  2. Wyrośnięte przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kwadrans do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować olejem i posypać czarnuszką.

  3. Piec w temp. 200 stopni najpierw przez 15 min, potem temp. zmniejszyć do 180 i piec jeszcze przez ok. 25 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń