Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie smacznego chleba.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Składniki zaczynu mieszamy i czekamy aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, olej, wodę i wyrośnięty zaczyn. Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!