Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na szybkie upieczenie bardzo smacznego chleba pszennego z makiem. Polecam :)
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 266
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 147
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 42
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 266
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 34
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 743
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 147
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 42
Składniki
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto podwijając je pod spód, minimum dwa razy.
Formujemy bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, żyletką robimy ukośne 3 nacięcia. Papier można dodatkowo oprószyć mąką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza.
Składniki na pomadę: 100 ml wody 1 czubata łyżeczka mąki szczypta soli W między czasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.
Po godzinnym wyrastaniu bochenka, obficie smarujemy go pomadą, posypujemy makiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół).
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku :)