Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb pszenny z ziarnami

Chleb pszenny z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 5996

Pszenny chlebek z ziarnami pieczony w domu jest pyszny i ma chrupiącą skórkę.

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 150 ml wody gazowanej
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem, odłożyć w ciepłe miejsce na 5-10 minut. Do formy wypiekacza wlać ciepłe mleko i wodę, dodać olej i rozczyn drożdżowy.

  2. Wsypać przesianą mąkę i sól, włączyć wypiekacz na program 10.
    ( mój wypiekacz to MOULINEX OW5003 )

  3. Po 15 minutach wsypać ziarna i pozostawić do czasu, gdy automat przestanie wyrabiać.

  4. Następnie usunąć mieszadełka, ciasto wyrównać.

  5. Ciasto posmarować wodą, posypać sezamem. Upieczony bochenek chleba wyjąć z formy i ostudzić na kracie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 24 stycznia Super. Niestety wypiekacza nie mam, mam tylko "mieszadła osobiste -dwa z dziesięcioma palcami" - myślę, że też się uda zrobić. Spróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń