Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb razowy

chleb razowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 175

Dodano:

Odsłon: 5608

Pieczywo razowe zarówno żytnie jak i pszenne ma wyższą zawartość witamin z grupy B i witaminę E, ma w swym składzie składniki mineralne ( wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez) i błonnik

Składniki

  • 100 g mąki razowej żytniej lub pszennej typ 1850
  • 200 g mąki pszennej typ 550
  • 30 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ziarna po 1 łyżce stołowej siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni, platki owsiane...
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 łyżeczka mąki i 3/4 plaskiej łyżeczki cukru do zaczynu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć drożdże dodać mąkę i cukier i wymieszać z letnią wodą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Foremkę keksową długości ok. 18 cm. wysmarować olejem i oprószyć mąką.


    Mąkę razową i pszenną przesiać do miski dodać ziarna, sól, jogurt. Wstępnie przemieszać, dodać wyrośnięty zaczyn i mikserem wyrabiać ciasto ok. 10 min.

    Gotowe ciasto przełożyć do foremki. Wierzch wyrównać palcami zmoczonymi w zimnej wodzie. Posypać wg uznania ziarnami lub otrębami pszennymi i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Następnie piec przez 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Po godzinie wyjąć i ostudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń