Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb razowy z orzechami

Chleb razowy z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 2889

Dodano:

Odsłon: 15470

Nie ma niczego lepszego niż kromka ciepłego chleba z masłem. Kocham to połączenie! Wbrew pozorom pieczenie chleba wcale nie jest trudne ;) W dodatku można do niego dodać co tylko się zapragnie. Naszym ostatnim hitem jest chleb razowy z orzechami.

Składniki

  • 350 g mąki razowej
  • 150 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) + trochę do podsypania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 300 ml niechlorowanej wody
  • 3 łyżki oleju (u mnie z bazylią)
  • 80 g prażonych orzechów laskowych
  • 1,5 łyżeczki soli
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 50 ml wody, przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, żeby zaczęły pracować.

  2. Następnie do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy miód, sól, wodę, olej, orzechy i drożdże. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy trochę mąki pszennej lub dodajemy jeszcze wody. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować z niego bochenek) i błyszczące. Następnie przekładamy je na obsypany mąką blat i wyrabiamy 2-3 minuty. Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką dużej miski, górę obsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (jeśli po naciśnięciu ciasta palcem wgłębienie szybko wraca do normy, to znak, że ciasto wyrosło już wystarczająco, u mnie zajęło to około godziny).

  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy kolejny raz aby pozbyć się powietrza i na desce, wyłożonej papierem do pieczenia, formujemy podłużny lub okrągły bochenek. Przykrywamy go ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrośnięcia (na około 30 minut). W tym czasie nagrzewamy piekarnik ze zwykłą blachą do pieczenia w środku (lub jeśli posiadamy to z kamieniem) do 200°C (z termoobiegiem 180°C). Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, dzięki któremu wytwarzać się będzie wilgoć.

  4. Chleb wkładamy do dobrze rozgrzanego piekarnika. Na rozgrzaną blachę (kamień) ostrożnie i delikatnie zsuwamy wraz z papierem do pieczenia chleb. Pieczemy około 40 minut. Aby sprawdzić czy nasz chleb jest dobrze upieczony należy go odwrócić i postukać od spodu, jeśli wydaje głuchy dźwięk to znaczy, że jest już gotowy.

    Upieczony chleb najlepiej spryskać wodą i studzić na kratce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 grudnia 2018 Mój ulubiony chleb, jakoś nie przepadam za białym pieczywem ;)
Świetny pomysł z tymi orzechami i dodatkiem miodu, pycha :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń