Do góry

Dodatki Przepis na:

chleb weselny

chleb weselny

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2474

Dodano:

Odsłon: 3954

kolorowy chleb z miejscem na solniczkę. korzystałam z przepisu cukiernicze kreacje charlotte. bardzo polecam

Składniki

  • pół łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki wody
  • 65 ml zakwasu
  • 750 ml mąki pszennej tortowej
  • 125 ml mąki pszennej razowej
  • łyżeczka soli
  • 250 ml letniej wody
  • łyżka melasy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • dekoracje: 125 ml mąki ryżowej
  • 125 ml mąki pszennej tortowej
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki glukozy
  • 70 ml wody + trochę do dolania w trakcie wyrabiania
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. CHLEB
    Zalewam drożdże 2 łyżkami wody, mieszam i odstawiam. Odsypuję 125 ml mąki tortowej. Pozostałą mąkę przesiewam, dodaję melasę wymieszaną z letnią wodą i olejem. Dosypuję sól. Wlewam mleczko drożdżowe i zakwas. Wszystko mieszam do połączenia, przykrywam ścierką i odstawiam na około 15 minut.

    Po tym czasie przekładam ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiam przez około 10 minut. Podsypuję odłożoną wcześniej mąką. Wyrabiam tak długo, aż ciasto będzie zwarte i jednolite, ale ciągle lekko lepkie. Przekładam ciasto do oprószonej mąką miski, nakrywam ścierką i czekam około 2 godzin. W tym czasie przygotowuję ozdoby z ciasta małorosnącego /przepis dalej/.

    Po upływie 2 godzin dłonie dokładnie oprószam mąką. Wyjmuję ciasto i kładę na omączonym blacie. Szykuję obok blachę z piekarnika, wykładam ją papierem do pieczenia. Z ciasta formuję kulę, rozwałkowuję ją na dysko o szerokości 25-30 cm. W środku robię dziurę palcem. Kciuk wciskam w wytworzoną dziurę, palcem środkowym łapię za zewnętrzną krawędź i ściskam ciasto. W ten sposób tworzy się na środku złączka, a wewnętrzny okrąg się powiększa. Krok po kroku powtarzam czynność na całości ciasta. Delikatnie je unoszę /używam deski do pizzy/ i przekładam na papier do pieczenia na blasze, szwem do dołu.

    Drewnianym nożem do masła robię nacięcia od zewnętrznego okręgu do środka /mniej więcej do połowy/, tak, aby powstało coś w rodzaju ośmiolistnej koniczynki. Obok każdego nacięcia, w odstępie około 1 cm robię drugie nacięcie. Powstały w ten sposób wąski pasek wyciągam na zewnątrz /powstaje takie słońce z promieniami/. Każdy taki promień unoszę, skręcam w ślimak i układam przy wewnętrznej krawędzi chleba. Czynność powtarzam osiem razy.

    Na tak powstałe ciasto nakładam przygotowane w czasie wyrastania dekoracje – przyklejam je na wodę. Skrapiam ciasto wodą, przykrywam oprószoną mąką ścierką i odstawiam na pół godziny /do dziurki w chlebowym wianku można włożyć owinięty folią kieliszek, żeby się nie zasklepiła za bardzo/.

    Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

    Na sam koniec smaruję cały chleb mlekiem zmieszanym z rozkłóconym jajkiem. Piekę około 50-55 minut. Studzę. Maluję barwnikami.

  2. DEKORACJE
    Łączę wszystkie składniki i zagniatam do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ważne, żeby nie kruszyło się za bardzo, a było jak twardawa plastelina. Owijam w folię i chowam do lodówki.

    Odrywam po kawałku, przygotowując dekoracje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń