Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb wiejski

Chleb wiejski

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 6976

Delikatny, rozpływający się w ustach. Doskonale smakuje np. ze swojską kiełbasą lub smalcem

Składniki

  • 400 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 1/2 kostki drożdży
  • 300 ml. ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki wymieszać. Rozczyn przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia

    Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, masłem i rozczynem. Dodać jajka i wyrabiać ok. 15 min. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

    Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i uformować zgrabny bochenek. Ponacinać z wierzchu. Chleb umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.

    Następnie piec ok 45 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Wyjąć i wystudzić na kratce.

  2. Rada: chleb można piec na dużej blasze od ciasta. Jednak ja piekę w foremce keksowej o wymiarach 33 cm. na 12,5 cm.

    Można też z tej porcji upiec 2 małe bochenki chleba w małych foremkach keksowych długości 18 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń