Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb wielozbożowy na zakwasie

Chleb wielozbożowy na zakwasie

Autor: DoprawioneF

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 172

Dodano: 16.02.2013

Odsłon: 6480

Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domowej "piekarni"... Naprawdę warto! I nie jest to wcale takie trudne :) Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

  2. Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min.

  3. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szynszylka 22 lutego 2013 ja zawsze dodaje łyżkę kminku i łyżkę miodu

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 17 lutego 2013 Maderko ja robię taki zakwas: 100g mąki żytniej i 100ml letniej wody mieszamy w naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w miejsce ciepłe bez przeciągów, następnego dnia powtarzamy mąkę i wodę tylko już po 50 g i ml. I tak przez 5 dni. A jak już robimy chleb i dodajemy zakwas to zawsze sobie odkładamy tak 1-2 łyżki na następny zakwas i całą procedurę powtarzamy tylko wtedy już możemy po 3 dniach zrobić chlebek. :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 16 lutego 2013 No właśnie chlebek ekstra fajnie było by upiec tylko co z tym zakwasem??? Przepis chowam proszę o pomoc z zakwasem:-))) 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 16 lutego 2013 przymierzam się do wyhodowania zakwasu :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń