Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z cukinią, serem feta i z papryką

Chleb z cukinią, serem feta i z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 4014

Dodano:

Odsłon: 146

Chleb z cukinia jest doskonaly sam w sobie. Wzbogacony innymi dodatkami jest po prostu pyszny, a wykonanie jest bardzo proste, mimo iz jest to ciasto drozdzowe.

Składniki

  • 150 g żółtej cukinii
  • 200 ml mleka
  • 25 g masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • 12 g soli
  • 50 g twarogu
  • 420 g mąki
  • świeże zioła: rozmaryn, majeranek, tymianek, oregano
  • 1 czerwona spiczasta papryka
  • 100 g marynowanego sera feta
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zetrzeć cukinie.podgrzac mleko z maslem, az sie rozpusci, nastepnie odstawic do ochlodzenia.
    Wymieszac drozdze z sola i poczekac, az sie calkowicie rozpuszcza.
    Do cukinii dodac twaróg i make, drozdze i maslo z mlekiem i wszystko dokladnie wymieszac.
    Nastepnie dodac posiekane ziola, drobno pokrojona papryke i dokladnie odcedzone kostki sera .
    Wszystko dobrze wymieszac.
    Pozostawic ciasto przykryte na co najmniej godzine w cieplym miejscu.
    Ciasto nie bedzie mialo konsystencji zwykłego ciasta drozdzowego, jego miekkosc spowoduje wiec, ze po upieczeniu chleb bedzie bardzo puszysty.

  2. Przed pieczeniem nalezy "wepchnac" wystajace kawalki sera i papryki, aby sie nie rozuscily, ewentualnie nie przypalily.
    Umiescic naczynie zaroodporne z woda na dnie piekarnika.
    Rozgrzac piekarnik do 250° C.
    Przykryc blache papierem do pieczenia i ulozyc ciasto na wierzchu. Posypac maka i piec przez 15 minut.
    Nastepnie obnizyc temperature do 200° Ci piec dalsze ok. 40 min.

  3. Chleb najlepiej smakuje jeszcze cieply, bez zadnych dodatków.



    Przepis na marynowany ser feta:

    https://smaker.pl/przepis-marynowany-ser-feta,170149,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń