Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z garnka

Przepis dnia 2017-02-08
Chleb z garnka

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 12808

Dodano: 02.02.2017

Odsłon: 34492

Witajcie! Dzisiaj przepis, jak w bardzo prosty sposób upiec przepyszny chleb. Przepis ten bije rekordy popularności w internecie dlatego nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała. Po kilku podejściach i małych modyfikacjach mogę Wam dzisiaj z pełną odpowiedzialnością podać recepturę, która zawsze się sprawdza, zaś od Was zależy jedynie dobór dodatków

Składniki

  • 750g mąki pszennej ( dobrze rozdzielić ją sobie od razu na 700g i 50g)
  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody
  • dodatki ( ziarna słonecznika/pestki dyni/ siemię lniane/sezam/orzechy/migdały/ zioła/ suszone owoce) ja dziś dodam 100g ziaren s
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Chleb zaczynam robić wieczorem, a dopiero następnego dnia go piekę. I tak do dużej plastikowej miski wkruszam drożdże, dodaję cukier, 50g mąki i 2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Drożdże nie lubią metalu, dlatego jeśli chcę, aby chleb ładnie wyrósł, unikam metalowej miski i łyżki. Rozczyn przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.

  2. Teraz pora na resztę składników – dodaję 700g mąki, sól, olej i dodatki. Mieszam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Ponownie przykrywam je ściereczką i wkładam na całą noc do lodówki. Ważne by było w wysokiej misce, bo przez noc bardzo nam urośnie.

  3. Następnego dnia oprószam blat mąką, przekładam na niego ciasto i krótko wyrabiam. Wkładam z powrotem do miski, przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

  4. Mniej więcej w połowie tego czasu włączam piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wkładam do niego spory żaroodporny garnek razem z pokrywką i przez minimum 15 minut nagrzewam go w piecyku.

  5. Po tym czasie ostrożnie go wyjmuję – używam rękawic kuchennych, bo naczynie jest bardzo gorące i łatwo się poparzyć. Przekładam do niego ciasto. Zakrywam i wkładam wszystko do piekarnika. Zmniejszam temperaturę na 200 stopni C i piekę przez 35 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę (bardzo ostrożnie) i piekę jeszcze 20 minut bez przykrycia.

  6. Teraz można już garnek wyjąć. Wierzch chlebka warto spryskać zimną wodą lub po prostu przesmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie. Skórka chleba będzie wtedy jeszcze bardziej chrupiąca. Teraz wystarczy poczekać, by chleb ostygł – najlepiej położyć go na kratce.

  7. Chlebek z garnka ma bardzo chrupiącą skórkę, a w środku jest mięciutki i pachnący. Ja ostatnio dodałam do niego suszonych śliwek, moreli i żurawiny. Z masłem smakował jak pyszne ciasto.

    Polecam Wam bardzo ten przepis. chlebek robię dokładnie co drugi dzień i eksperymentuję z dodatkami. Wszyscy się nim zajadają.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilonkaSam 07 lutego 2017 Właśnie zrobiłam chlebek i jest pyszny. Na początek bez dodatków ale następny będzie z dodatkami.A zapach chleba w całym domu...cudowny.Pieczcie bo warto.

111 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

leczo999 04 lutego 2017 Chleb w garnku pieczony
Ponury żywot wiedzie
Palącymi łzami obleczony
Lico w swych dłoniach skrywa

Cóż Ci po smutku chlebie?
Postronny ignorant zapyta
Nie lepiej Ci będzie w niebie?
Lecz chleb w słów tych trakcie kona

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alutka50 04 lutego 2017 To nie chleb a ciasto drożdżowe z dodatkami, słodkimi lub wytrawnymi.

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 02 lutego 2017 Bardzo ciekawy przepis, wygląd chlebka apetyczny :)

116 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń