Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z kaszą gryczaną

Chleb z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 1686

Dodano:

Odsłon: 3488

Smaczny, praktycznie bez wyrabiania, z chrupiacą skórką. W zapachu nie czuć kaszy gryczanej, w smaku też kasza nie gra głównych skrzypiec. Polecam spróbować :)

Składniki

> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciepłą wody ja robię na przegotowanej, miód, sól , drożdże
    Rozpuścić to w tej wodzie.
    Dodać: mąkę tortowa, pół woreczka ugotowanej ostudzonej kaszy gryczanej prażonej.
    Wyrobić, parę razy żeby wymieszać, jest takie lekko lejące od reki nie odchodzi.
    Odstawić do wyrośnięcia. Przełożyć do keksówki długość dużej blachy, aha blachę wysmarowałam olejem i mąka oprószyłam.
    Odstawić do wyrośnięcia posmarować po tym wodą, lekko przycisnąć . Piec w 200 stopniach jedną gdz.


    Ja przez 30 minut piekłem na termoobiegu w 200stopniach a przez następne 30 minut w 180 stopniach termoobiegu. W piekarniku mało wyrósł.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 10 minutach obstukać wyciągnąć chleb z blachy.
    Jeśli ktoś nie chce twardej chrupiącej skórki trzeba bezpośrednio po wyjęciu z blachy posmarować zimną wodą jak wyschnie przykryć ściereczką jak będzie zimny zawinąć w ściereczke i jeszcze w woreczek.

    Można dodać dyni lub słoneczniku lub len, chleb w tedy będzie trochę cięższy.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ugotujmyto-pl 19 lutego 2015 Smakuje rewelacyjnie! Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)!
http://ugotujmyto.pl/chleb-z-kasza-gryczana/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 stycznia 2015 Wygląda bardzo smacznie,z prawdziwym masełkiem pycha -)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń