Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z kaszy gryczanej

Chleb z kaszy gryczanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 296

Dodano:

Odsłon: 354

Bogaty w błonnik i bezglutenowy chleb.

Składniki

  • 400 gram kaszy gryczanej białej
  • 500 ml. wody ( przegotowanej lub przefiltrowanej)
  • 1 łyżeczka soli
  • ziarna wg. uznania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę dobrze opłukać, zalać wodą przykryć ściereczka i odstawić na 24 godziny. Co jakiś czas przemieszać łyżka, aby kasza równo fermentowała.

  2. Po 24 godzinach dodać sól i zblendować ( powinna wyjść masa o konsystencji gęstej śmietany). Dodać ziarna, wymieszać łyżka i odstawić na 1 godzinę.

  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wyłożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch również można posypać ziarnami. Piec 60 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń