Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z mąki orkiszowej

Chleb z mąki orkiszowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 285

Dodano:

Odsłon: 5002

Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy.

Składniki

  • 0,5 kg. maki orkiszowej
  • Opakowanie suchych drozdzy
  • Lyzka soli
  • Lyzeczka cukru
  • 350-400 ml. Wody cieplej
  • Ziarna slonecznika, dyni itp.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy odrobina ciepłej wody, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

  2. Do miski wsypujemy mąkę, powstały rozczyn, sól i uprazone ziarna. Podlewamy ciepłą wodą i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste i odchodzić łatwo od ręki.

  3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb 1 godzinę. Wierzch chleba przed pieczeniem można delikarmię posypać mąką pszenna i ziarnami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń