Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Chleb z mąki pełnoziarnistej

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1984

Dodano: 16.07.2010

Odsłon: 20106

Stęskniłam się za pieczonym w domu chlebem, więc dziś upiekłam właśnie taki - z mąki pełnoziarnistej, pyszny i syty.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami mąki pełnoziarnistej i 1 łyżką pszennej oraz ciepłą wodą i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Resztę mąki oraz sól i kminek wymieszać w misce. Dodać do tego wyrośnięty zaczyn oraz kefir. Wyrobić chwilkę ciasto - będzie się kleić do dłoni. Nie może być twarde, ale też nie może się przelewać przez palce - w razie potrzeby dodajemy jeszcze troszkę mąki lub kefiru. Na koniec dodać oliwę, chwilkę jeszcze wyrabiać.

  3. Gotowe ciasto przełożyć do foremki (piekłam w keksówce - ciasta było troszkę ponad połowę) wysmarowanej oliwą i odstawić na godzinę (mąka pełnoziarnista jest ciężka i ciasto nie wyrośnie tak szybko, jak z mąki pszennej czy razowej). Gdy ciasto podrośnie troszkę ponad foremkę, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni C, termoobieg. Piec 40-45 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnąć z foremki, by woda odparowała, a skórka stała się wspaniale chrupiąca.

  4. Chleb jest smaczny i bardzo syty. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kryska 27 lipca 2010 pieczone w domu sa najlepsze, slinka pociekla ale z pieczeniem musze poczekac az sie ochlodzi.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 19 lipca 2010 twój chlebek wygląda smakowicie no i na kefirze takiego jeszcze nie piekłam napewno wypróbuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 lipca 2010 Chleb pieczony domu nie ma sobie równych!!! :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń