Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z pieca

Chleb z pieca

Autor: Ombu_sa

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 257

Dodano: 24.02.2013

Odsłon: 20273

domowy chlebek jest zdrowy i smaczny a podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu, ciepła piętka z masłem smakuje bajecznie

Składniki

> 6 os. 15 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z solą a następnie z suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Można wyrabiać ręcznie ale można też w maszynie. Dodajemy olej i nadal wyrabiamy.

  2. Ziarna można dodać do ciasta i zamieszać lub posypać ciasto po wierzchu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w foremkach - do ich wysokości.

  3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczmy 1 godzinę. Ciepły chlebuś smarujemy masłem żeby pięknie się błyszczał.

  4. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, z solą a następnie z suchymi drożdżami. Dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Można wyrabiać ręcznie ale można też w maszynie. Dodajemy olej i nadal wyrabiamy.

  5. Ziarna można dodać do ciasta i zamieszać lub posypać ciasto po wierzchu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w foremkach - do ich wysokości.

  6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczmy 1 godzinę. Ciepły chlebuś smarujemy masłem żeby pięknie się błyszczał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 01 lutego 2015 Dobrze byłoby nadmienic, ze chodzi tu o make pszenna... No chyba ze ten przepis skierowano wyłacznie do jasnowidzów...

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 24 lutego 2013 racja, domowe pieczywo jest najlepsze :))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń