Do góry

Dodatki Przepis na:

Chleb z serem i pestkami dyni

Chleb z serem i pestkami dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3646

Dodano:

Odsłon: 83

Jeśli już pieczemy chleb to możemy popuścić wodzę fantazji i dodać do niego praktycznie wszystko to co lubimy. U mnie dzisiaj chleb z serem i pestkami dyni. Chrupiący i pachnący!

Składniki

  • 350 g mąki
  • około 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia)
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g żółtego sera
  • Sól
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę.

  2. Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy 6-7 minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. 

  3. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 40 minut.

    Upieczony studzimy na kratce czekając, aż całkowicie ostygnie.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń