Do góry

Przekąski Przepis na:

Chleb z ziarenkami

Chleb z ziarenkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 528

Dodano:

Odsłon: 16277

Pyszny chleb i łatwo się robi:)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, ziarna i sól, cukier i pokruszine drożdże wymieszać dokładnie. zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 min.

  2. Wyrobić ponownie, można porządnie rozmieszać łyżką i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia, (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

  3. Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC. Termoobieg przepis pochodzi z blogu mojewypieki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś, wyszedł mi za pierwszym razem :)Robię podobne także z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie domowegochlebka :) Wpiszcie sobie w google domowychlebek ;) Serdecznie polecam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 02 czerwca 2010 Cieszę się że smakowało:) Również pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

akin 30 maja 2010 Dziękuje za przepis.Chlebek jest na prawdę pyszny! Znika szybciej niż słodkie ciasto,a co dla mnie jest b. ważne nie trzeba się namęczyć przy wyrabianiu.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 24 marca 2010 ja ciasto wyrabiałam ok 10 min to znaczy bardziej mieszałam łyżką:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 24 marca 2010 nie próbowałam z drożdżami instant także nie wiem, ja przełożyłam do 2 keksówek z tym że jedna była większa od drugiej obojętnie do jakich włożysz tak ciasta musi być do około połowy wysokości może być troszkę więcej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monidlo 23 marca 2010 Czy można użyć drożdży instant? Jak długo wyrabiać ciasto? Na ile keksówek jest ta porcja ciasta?↲Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dalijka 21 marca 2010 a więc powodzenia:) ja wszystkie skladniki tzn ziarna skompletowałam na trgu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

athe 21 marca 2010 postaram sie zrobic... jezeli tu w UK uda mi sie skompletowac skladniki ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

athe 20 marca 2010 czy ten chlebek nie kruszy sie przy krojeniu?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń