Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 31

Dodano:

Odsłon: 151

Pyszny, domowy chleb z ziarnami

Składniki

  • 250 g mąki pełnoziarnistej typ 2000, do wypieku chleba
  • 250 g mąki pszennej typ 500, do wypieku chleba
  • 60 g siemienia lnianego
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 40 g pestek z dynii
  • ¾ łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g drożdży
  • 500 ml ciepłej wody
  • olej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.

  2. Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste.
    Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
    Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać.
    Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.

  3. Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem).
    Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń