Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 431
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1284
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 54
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 431
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1284
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 54
Składniki
Z pół litra ciepłej wody odlać pół szklanki wody, wsypać do niej łyżkę mąki, łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn urośnie.
Do dużej miski wsypać obydwie mąki, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sól i wymieszać. Następnie dodać rozczyn oraz resztę wody i chwilę wyrabiać ciasto. Ciasto ma być rzadkie i kleiste. Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Keksówkę wysmarować niewielka ilością oleju, ewentualny nadmiar oleju wylać. Podrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 25 min.
Przed wstawieniem do piekarnika "posmarować" wodą chleb (ręką lub pędzelkiem). Piec w 220°C przez 45 min. Gotowy chleb powinien wydawać pusty dźwięk po ostukaniu. SMACZNEGO :)