Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziarnami bez czekania

Chleb z ziarnami bez czekania

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 7013

Dodano:

Odsłon: 964

Pyszny chlebek,prosty do zrobienia,bardzo długo zachowuje świeżość(myślę,że przez dużą ilość ziaren)i nie sypie się i nie kruszy,a najlepsze jest to ,że nie trzeba czekać aż wyrośnie,jedyne na co czekamy to ok 10 min na drożdże,potem mieszamy wszystko i do zimnego piekarnika wkładamy i chlebek sobie rośnie i piecze się przez godzinkę.

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub 500)
  • 10 dag drożdży(cała kostka)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr ciepłej wody
  • 3/4 szkl siemienia lnianego
  • 3/4 szkl ziaren słonecznika
  • 3/4 szkl pestek dyni(jak nie mam dyni to daje pełne szklanki słonecznika i siemienia)
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. drożdże kruszymy do miseczki i dodajemy 1/2 szkl wody i cukier,mieszamy i odstawiamy na 10 min.
    W dużej misce mieszamy mąkę,sól,nasiona ,dodajemy zbuzowane drożdże i resztę wody,mieszamy .Wykładamy do dwóch keksówek (nie trzeba ich niczym smarować ani wykładać bo chleb po upieczeniu pięknie wyjdzie sam z foremki).Wkładamy
    do zimnego piekarnika i włączamy na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 60 min
    Po upieczeniu,wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy najlepiej na kratce do wystygnięcia.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń