Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z ziemniaków

Chleb z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 9580

Pyszny chleb zachowujący długo świeżość.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, 300g
  • maka pszenna typ 550, 600g
  • drożdże świeże, 40g
  • jajko, 1 szt.
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • sól, 2 łyzeczki
  • cukier, łyżeczka
  • woda lekko ciepła, 175ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  2. Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.

  3. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.

  4. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.

  5. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

  6. Mąkę wsypać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, do którego wrzucić pokruszone drożdże, dodać cukier i wodę. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min do wyrosnięcia.

  7. Dodać jajko, olej, sól i ziemniaki. Zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia na 45 min.

  8. Ciasto zagnieść ponownie. Z ciasta uformować kulę, posypać mąka i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.

  9. Piec na środkowej szynie w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 min.

  10. Po upieczeniu wyłożyć chleb na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń